Терористът от Нова Зеландия е бил в България, Борисов свика службите

Срещата при премиера Борисов. Снимка: Пресцентър на МС

 

Нападателят от Крайстчърч Брентън Тарант е бил в България през ноември 2018 г., както и в други балкански държави. Това стана ясно на заседанието при премиера Бойко Борисов, в което участваха шефове на спецслужбите и прокуратурата по повод българската следа в атаката над две джамии в Нова Зеландия, при която загинаха 49 души. По оръжието на терориста бяха открити надписи на български.

Нападателят Брентън Тарант обяви, че отмъщавал на мюсюлманите за атентати по света, както и за исторически събития отпреди векове, като сред тях са и боевете при връх Шипка през 1877 г. и битката при Булаир през 1913 г. Тарант е бил на исторически туризъм в България, обиколил е доста градове. Влязъл е в страната през летище София с полет от Дубай, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, който също присъства на срещата при премиера. През ноември той наел автомобил и е посетил Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско.

Нямаме друга информация, освен че е идвал на туризъм. Очакват се допълнителни данни от партньорски служби и от новозеландските власти, обясни вътрешния министър Младен Маринов. Засега няма данни за терористична дейност и връзки у нас, подчерта Цацаров. Според редица наблюдатели обаче е очевидно, че Тарант не е действал сам, имал е съучастник, който му е посочил маршрута в България, която явно не е подбран случайно. Според някои той е имал връзки с паравоенни организации у нас.