Северна Корея прекратява преговорите за ядреното си разоръжаване със САЩ

Възстановяването на ракетни полигони в Северна Корея изглежда продължава

 

Северна Корея обмисля да прекрати преговорите за ядреното си разоръжаване със САЩ, заяви зам.-министърът на външните работи Чоу Сон Хуи.

По думите й страната й няма намерение да се поддава на натиска на САЩ и изискванията на Тръмп. Няма да участваме в такива преговори, заяви Чоу Сон Хуи на пресконференция в Пхенян. Тя добави, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун в близките дни ще направи официално изявление за позицията на страната за преговорите със САЩ.

От министерството на отбраната на Южна Корея пък съобщиха, че по техни данни възстановяването на ракетния полигон Дончан-ри в северната й съседка е в последната си фаза. Възстановяването на площадката започна още преди срещата във Виетнам между президента на САЩ Доналд Тръмп и Ким Чен-ун през февруари. Въпреки големите очаквания обаче тя приключи безрезултатно, а Доналд Тръмп я напусна преждевременно, като някои от съвместните мероприятия бяха отменени. Въпреки това в последващи изявления американският президент изрази оптимизъм за преговорите със Северна Корея и заяви, че те трябва да продължат. Все още няма официално изявление от Вашингтон по повод заявеното намерение на Северна Корея да прекрати преговорите.