Разкриха връзки на „Атака“ с руските служби

Христо Маринов и Волен Сидеров

 

Съветникът на лидера на „Атака“ Волен Сидеров – Христо Маринов, лъсна в разследване за руско финансиране на партията на италианския вицепремиер Матео Салвини. Според разследване на „Капитал“ Маринов има мрежа от фирми, регистрирани в Русия, в които е в съдружие с близки до властта в Кремъл и до тайните служби на Руската федерация. В друга фирма пък партньори са му италианци, приближени на Салвини.

През 2017 година в Русия е регистрирана "Глобал Сервис Интернационалий" с адрес в Москва. Съдружници в нея са Христо Маринов и четирима италианци. Предметът на дейност, освен другото е и „представителство в медиите“.

Италианските съдружници на Маринов в компанията  също като него са политически обвързани. Лука Бертони и Джанматео Ферари са секретари на асоциацията "Ломбардия - Русия". Нейната основна роля е да разпространява пропагандата на Кремъл и се ръководи от бившия журналист Джанлука Савоини. Последният е близък приятел на италианския вицепремиер Матео Салвини.

Връзките между "Атака" и Салвини са публични. През 2017 г. тогавашният национален координатор на  националистическата партия и бивш главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и Христо Маринов са на посещение в централата на "Лига" в Милано. Там те се срещат с Джанлука Савоини. Договорени са общи действия за реформиране на ЕС, за затваряне на границите на ЕС за нелегалните и за сваляне санкциите срещу Русия.

Разследването на „Капитал“ свързва Христо Маринов като съдружник в общо шест компании с руски граждани, които никак не са случайни. В две от фирмите той е съдружник с близкия до Кремъл Виктор Родин. Едната фирма – „Нова вита плюс“, е регистрирана на домашния адрес на Маринов в Хасково.

В други две дружества -"Сентри Секюрити Юръп" и "Сентри Секюрити Трейдинг", един от съдружниците на Маринов е руснакът Олег Сидоренко. Според разследващия сайт bellingcat Сидоренко е шеф на информационната сигурност в руската фирма "КБПМ - информационная безопасность", която пък е в тесни отношения с Федералната служба за безопасност и "Российские космические системы", която поддържа и разработва алтернативнатa на GPS система за геолокализация ГЛОНАСС..."