Манфред Вебер: Трябва да спрем „Северен поток 2“

Манфред Вебер

 

„Категорично съм против изграждането на газопровода „Северен поток 2“. Това не е икономически, а чисто политически проект, той е против интересите на Европейския съюз и трябва да бъде блокиран“. Това заяви лидерът на групата на ЕНП в Европарламента и кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер.

По думите му ЕС разполага с достатъчно инструменти за спирането на проекта „Северен поток 2“, който се превърна в ябълка на раздора между ЕС и САЩ, които също настояват за спирането му с аргумента, че Европа става все по-зависима от руския газ. Сред поддръжниците на проекта е Германия. Позицията на Манфред Вебер влиза в конфликт с тезата на германския канцлер Ангела Меркел, макар че и двамата са членове на германския Християндемократически съюз, който от края на 2018-а се оглавява от Анегрет Крамп-Каренбауер. Тя пое председателския пост от Меркел, която подаде оставка заради нарастващото неодобрение срещу политиката й.

Според Вебер ЕС трябва да използва възможностите си за блокиране на проекта. "Вече имаме инструменти за това - например директивата за газа и енергетиката. И ако застана начело на Европейската комисия още веднъж ще разгледам тези инструменти и вариантите да повлияя на този проект в този напреднал стадий от изграждането му. Но моята позиция е ясна: "Северен поток 2" противоречи на европейските интереси и трябва да бъде блокиран."