Европарламентът: Русия е основният източник на фалшиви новини в Европа

ЕП посочи Русия като основен източник на фалшиви новини в Ерпова

 

Русия е основният източник на фалшиви новини в Европа и е необходимо да се повиши противодействието на нейните дезинформационни кампании. Това е една от основните препоръки в приетата от Европарламента резолюция към съвета на ЕС и представителя по международните въпроси Федерика Могерини. „За“ резолюцията гласуваха  489 депутати, 148 бяха „против“ и 30 се въздържаха

ЕП предлага да се разработят механизми, не само в рамките на ЕС, но и на международно ниво, за да се противодейства на хибридните заплахи. Депутатите призовават и да се разработят санкции срещу отговорните за провеждане на такива дезинформационни кампании.

В приетия документ ЕП осъжда категорично все по-агресивните действия на Русия, Китай, Иран, Северна Корея и други страни, насочени към отслабването и дори сриването на основни принципи на европейската демокрация. Като успешна практика е определен комплексът от мерки на НАТО за противодействие на новите видове хибридни заплахи. Признавайки резултатите, постигнати от контра-пропагандистката структура на Европейската външно-политическа служба East StratCom, евродепутатите призовават тази специализирана група да се преобразува в пълноценно подразделение, за да стане още по-значима. Те настояват трите специализирани групи за стратегическа комуникация в East StratCom да бъдат подкрепени финансово и с човешки ресурси, за да се увеличи съществено техният потенциал, ефективност и професионализъм. Също така и да бъдат защитени от политическа намеса властите и страните, подкрепящи руската дезинформация.