Европарламентът призова за европейски закон „Магнитски“

Европа приема свой закон "Магнитски"

 

Европейският парламент призова в ЕС да се въведат санкции срещу държави и недържавни формирования, отговорни за сериозни нарушения на човешките права. Резолюцията беше подкрепена от 447 депутати, срещу 70 "против" и 46 "въздържали се".

Санкциите включват замразяване на активи и забрана за издаване на визи за лица, замесени в нарушаване на човешките права. В черния списък трябва да бъдат включени отделни хора, държави и недържавни структури, които са допринесли физически, финансово или чрез системна корупция за подобни престъпления по света. В резолюцията се подчертава, че решението за включване и изключване от списъка трябва да се основава на ясни и прозрачни. Освен това трябва да се гарантира и цялостен съдебен контрол.

Според ЕП създаването на такива правила и санкции ще утвърди позицията на ЕС като глобален фактор в областта на човешките права. Предлага се тази система от правила да носи името на адвоката и борец срещу корупцията Сергей Магнитски, починал през 2009 г. в руски затвор. Там е бил подложен на изтезания при нечовешки условия. Подобни законодателни рамки вече има в САЩ, Канада, Естония, Латвия, Литва и Обединеното кралство.

Евродепутатите приеха и предложението на председателя на Европейската комисия да бъде отменено гласуването с единодушие в областта на общата външна политика и  сигурността. ЕП призовава страните, членки на ЕС, да приемат новите правила за санкции заради нарушаване на човешките права.