ЕП налага нови санкции на Русия, спира преговорите с Турция

Eвропарламентът има напрегната седмична програма

 

Очаква се в понеделник вечерта Европейският парламент да наложи нови санкции на Русия, ако Москва продължава да нарушава международните норми и споразуменията от Минск. Точката е залегнала в дневния ред на евродепутатите за тази седмица.

ЕНП подкрепя новите санкции, докато „Европа на народите и свободата“ е против и смята, че санкциите срещу Русия трябва да отпаднат.

В края на миналата година ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия. Условие за отпадането им е прилагане изцяло на Минските споразумения и спазването на принципите на международното право.

В дневния ред за вторник в Страсбург се предвижда преразглеждане на отношенията с Турция. Очаква се официално прекратяване на преговорите за присъединяване на страната към ЕС заради лошите показатели като човешките права, върховенство на закона, свобода на словото, борба с корупцията. Евродепутатите възнамеряват да призоват ЕК да премине към „ефективно сътрудничество“ с Турция.

Европарламентът ще разгледа и отношенията с Китай и заплахите за сигурността поради технологичното присъствие на азиатската държава в Европа. Предвижда се въвеждане на сертификати за киберсигурност на стоки и услуги от Китай.