Джим Робинсън: F-16 Block държи на прицел 20 цели едновременно

F-16, blok 70

 

Радарната система на новите изтребители F-16 Block D може да държи на прицел едновременно до 20 въздушни и наземни цели, денем и нощем. Компютърът пък избира най-подходящото оръжие за поразяването им, включително "снайперско" прицелване.

Така Джим Робинсън, директор в „Локхийд Мартин“ представи възможностите на изтребителя в Пловдив. Самият Робинсън е летец-изпитател.

Очаква се до средата на годината България и САЩ да договорят закупуването на осем F-16 Block D за българските ВВС.

Според Джим Робинсън, това е най-модерният реактивен изтребител с един двигател в света.

Наред с усъвършенстваната радарна система, част от оборудването на F-35 и F-22, той разполага с единствената засега система за превенция от разбиване в земята в случай, че пилотът загуби съзнание по време на полет.

От „Локхийд Мартин“ показаха и автентичен запис от кабината в един от изтребителите, при които тази система вече е спасила живота на пилота, както и самолета. Системата отчита поведението на пилота и променя курса на самолета дори при скоростно пикиране към земята така, че той да се издигне на безопасна височина.

Българските пилоти ще се обучават в управление на този самолет в САЩ в продължение на 9 месеца.  

Очаква се страната ни да получи осемте изтребителя след 4 години. Те ще се произвеждат в базата на „Локхийд Мартин“ в Грийнвил, Южна Каролина.