Британският парламент отново отхвърли сделката за Брекзит

Тереза Мей

 

Очаквано британският парламент отхвърли сделката Брекзит, договорена между британското правителство и Европейския съюз. Това предаде BBC. 391 гласуваха "против" срещу 242 гласа "за".Малко след вота лидерът на лейбъристите Джереми Корбин се обяви за предсрочни парламентарни избори. Неговата партия ще гласува "против" за Брекзит без сделка в сряда, уточнява той. Корбин обаче не споменава за насрочване на втори референдум, каквито заявки даде преди.

От ЕС коментираха, че е било направено всичко възможно за постигане на споразумение. ЕС изразява и разочарование от изхода на гласуването и неспособността на правителството да подсигури достатъчно подкрепа. Това е още по-лош резултат от вота през януари. Ако споразумението за напускане не бъде гласувано в парламента, "Брекзит може да бъде изгубен", предупреди премиерът на Великобритания Тереза Мей по време на дебата в британския парламенти. Мей подчерта, че правителството е договорило "най-добрите възможни промени" за предпазния механизъм за Ирландия.

Европейският съюз се съгласи на компромис, който ще попречи на Брюксел безсрочно да удължава предпазния механизъм . В същото време Лондон може да спре изпълнението му, ако се установи, че съюзът нарушава споразумението.

В сряда ще се проведе гласуване на варианта Брекзит без сделка. Има вероятност той да бъде приет. Великобритания трябва да напусне по план ЕС на 29 март.