Британският парламент отхвърли и Брекзит без сделка

Тереза Мей

 

Британският парламент отхвърли и възможността за Брекзит без сделка и така за втори път бламира премиера Тереза Мей в рамките на два дни. При гласуването депутатите се разделиха почти наполовина с малка преднина на противниците на напускането на ЕС без споразумение – 312 гласа, докато „за“ вота си дадоха 308 депутати. След това гласуване вече остава да се подложи на гласуване и отлагането на Брекзит. Това ще стане в четвъртък и ако бъде прието, а ЕС се съгласи с него, обединеното кралство няма да напусне Съюза на 29 март, както бе планирано.

Малко след ключовото гласуване британските депутати отхвърлиха и така наречената поправка „Малтхауз“, която предвиждаше отлагане на Брекзит до 22 май, както и преходен период до края на 2021 година, дори Великобритания да напусне Евросъюза без сделка. Представители на ЕС обаче настояват, че преходен период ще има само ако парламентът одобри споразумение, предложено от премиера Тереза Мей. Такова обаче бе отхвърлено вече два пъти.

Британският премиер обаче предупреди депутатите, че въпреки, че са гласували да отхвърлят изхода без сделка, това все пак остава дефолтната опция ако не се постигне споразумение.

"Правният дефолт в законодателството на ЕС и Обединеното кралство е, че Обединеното кралство ще напусне без сделка, освен ако не бъде договорено друго - каза Мей. - "Сега отговорността е във всеки от нас в Парламента и трябва да разберем как да постъпим".