Британският парламент гласува за отлагане на Брекзит

Тереза Мей

 

Парламентът на Великобритания гласува за отлагане на развода с Европейския съюз, насрочен за 29 март. За отлагането гласуваха 413, против бяха 202-ма. Депутатите отхвърлиха и няколко поправки, включително за провеждане на втори референдум.

Премиерът Тереза Мей ще поиска от ЕС да отложи процеса по напускането на Великобритания да 30 юни. Това обаче изисква съгласието на всичките 27 страни, членки на ЕС. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние вече предупреди Лондон, че Съюзът няма да отложи напускането, ако британското правителство не посочи основателна причина за това.

Вече приетото предложение на правителството на Тереза Мей гласи, че ако парламентът гласува резолюция за одобряване на договореното споразумение с ЕС и рамката на двустранните отношения, кабинетът ще поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни, за да има време за приемане на необходимото законодателство за напускането. Ако обаче парламентът не одобри споразумението за напускане, по всяка вероятност ЕС ще иска причина за всяко отлагане. Освен това ще означава, че Великобритания ще трябва да участва в евроизборите през май, което пък от своя страна води до сложни правни проблеми.

Следващата седмица Тереза Мей ще се опита да внесе споразумението с ЕС за трето гласуване в британския парламент. То вече бе отхвърлено два пъти, първият път с 432 гласа, вторият – измененото предложение, с 432.