Британците разделени за втори референдум за Брекзит

Дните на изпитания за Тереза Мей продължават

 

Британците, които смятат, че трябва да има втори референдум за Брекзит, са точно толкова, колкото и тези, които искат страната да напусне ЕС без  сделка. Това показват резултатите от проучване, цитирано от „Гардиън“. Според допитването 43 процента одобряват забавянето на Брекзит, за да се проведе втори референдум, но също толкова – 43 на сто са на мнение, че Великобритания просто трябва да напусне Съюза без всякаква сделка.   

Анкетата проучва и възможните резултати при втори референдум, като са предложени два варианта -  да се подкрепи сделката на премиера Тереза Мей с ЕС или да се остане в съюза . Резултатите показват, че 46 на сто от анкетираните биха гласували за оставането, а 36 % - за напускане при условията, договорени от Мей.

Допитването е направено след последните драматични гласувания в британския парламент. В няколко поредни вота депутатите отхвърлиха, при това за втори път, сделката на премиера Тереза Мей с ЕС, блокираха излизането без споразумение и одобриха отлагане на Брекзит.

Въпреки драмите от последните дни анкетата показва, че консервативната партия на премиера Тереза Мей има по-голяма подкрепа след избирателите – 38 процента, срещу 34 на сто за опозиционната Лейбъристка партия. По 8 процента одобрение имат Либералните демократи и Партията за независимост на Обединеното кралство.

Личният рейтинг на премиера Тереза Мей обаче остава много нисък, 56 на сто от анкетираните не одобряват работата й във връзка с Брекзит, одобряват я само 26 на сто. Лидерът на опозицията Джеръми Корбин пък има още по-лоши показатели – 62 процента неодобрение, срещу едва 16 на сто одобрение.