Прeдседaтeля нa Прeзидиумa нa Боснa и Хeрцeгoвинa кани руски военни да дезинфекцират 

Прeдседaтeля нa Прeзидиумa нa Боснa и Хeрцeгoвинa (кoлeктивeн ръкoвoдeн oргaн) Дрaгaн Чoвич, който е проруски настроен е поканил руcки военни cпeциaлиcти дa влязaт в cтрaнaтa, за да дeзинфeкцирaт грaд Мостaр.

От руcкoтo миниcтeрcтвo нa oтбрaнaтa са се отзовали на покатана и са уточнили, чe ще прехвърлят в Боснa и Хeрцeгoвинa чacт oт руcкитe военни eкcпeрти, кoитo пoмaгaт в бoрбaтa c кoрoнaвируca в Cърбия. 

Сърбия рискува да бъде санкционирана заради покупката на „Панцир“ от Русия

Пратеникът на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър каза миналата седмица, че Сърбия рискува да ѝ бъдат наложени санкции заради оръжейните си сделки с Русия.

Неотдавна Сърбия купи зенитния ракетно-артилерийски комплекс „Панцир“ от Русия, а в последните години Белград купи и руски изтребители МиГ-29, хеликоптери, танкове и бронетранспортьори.

Страната е силно зависима от руски и съветски оръжейни технологии, но оръжейните сделки на Москва подлежат на санкции от САЩ заради ролята ѝ в конфликта в Украйна.

Руска компания ще довърши строежа на "Турски поток" в България

Регистрираната в Белград руска компания IDC (Infrastructure Development and Construction), ще строи "Турски поток" в България. Същата компания беше главен изпълнител за изграждането на газопровода "Турски поток" през Сърбия.

В изявление ръководителя на "Сърбиягаз" Душан Баятович заяви, че компаниите, изградили сръбския участък на "Турски поток", могат да помогнат на съседите в България да завършат работата си възможно най-скоро, защото без българската част от газопровода няма да има газ за Сърбия.

Каракачанов съдейства на Русия да транспортира „Панцир 1“ до Сърбия

 

От българското външно министерство съобщиха, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разрешил на руски самолет, който транспортира съвременни руски зенитноракетни комплекси за Сърбия, да прелети над територията на България.

Гешев поднови казуса с избягалия в Сърбия Цветан Василев

Главният прокурор Иван Гешев е сезирал европейските институции за това, че явно сръбската държава не изпълнява международни споразумения.

Гешев е подчертал, че са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти на първоначалната молба и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на Цветан Василев.

Пред български журналисти в Брюксел, главният прокурор изказа мнение, че Цветан Василев е пазен от Русия с помощта на сръбската държава.

Сърбия във все по-тесни взаимоотношения с Русия

 

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин e на еднодневно посещение в Белград.

Очаква се двете страни да подпишат 20 споразумения и договори в различни области, съобщават от белградския ежедневник Danas. Като най-важни сръбската медия посочва споразуменията, които засягат сектора на енергетиката и инфраструктурата. Ще бъдат подписани и договори в областта на отбраната, науката, иновациите, социалната защита, туризма и търговията. 

Русия основен кредитор на Сърбия

 

Не случайно Сърбия стои до Русия и подкрепя всяка нейна позиция. Оказва се, че Москва е основния кредитор на сръбската държава.

През 2010 г. Сърбия подписва споразумение с Русия за кредит на стойност 200 милиона долара. Плана е парите да стабилизират платежния баланс на Сърбия.

Тагове