Законните престъпления -  как един строеж започнал като укрепване на брега заприлича на хотел

Строеж на Алепу

Започнатия строеж преди две години на „Шофьорския плаж“ в резервата Алепу, чието предназначение беше уж да укрепва брега,много прилича на бъдещ хотел.

Днес ще бъде извършена проверка от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) дали има нарушение в изпълнението на проекта за укрепване на брега, след подаден нов сигнал. В интерес на истината строежа не се е видоизменил от преди година и половина, когато след проверка от ДНСК бяха констатирани нарушения, но факта, че построеното не прилича на укрепна дига  е видно. Може би е въпрос на време, както въпросният терен от "износен" вече е със статут на урбанизирана територия, така и този строеж от укрепна стена да стане хотелски комплекс.

Както вече сме писали някои лица и техните фирми стоят над законите и правилата.

В конкретния случай историята е интересна още от самото начало - как е придобита земята, за колко е купена и как от “износените” терени, статута се променя в урбанизирана територия за курортно строителство, хотели и др.

Повече информация по случая в Бивол

Подобни законни престъпления в България колкото искаш. Има обаче една закономерност при всички – трябва да са налични: една страна с много пари и друга с много власт. 

Зад конкретния проект хората с парите, които са ни известни са Кристиян Конов Христов, Пламен Младенов Марков и Борислав Сарандев. Тримата са собственици на фирмата  “Алепу Вилидж” АД, която притежава апетитните урбанизирани терени на първа линия в местността Алепу, към които води затвореният от кмета на Созопол път покрай Шофьорския плаж. Теренът на това място е свлачищен, но вместо брегоукрепване в момента се вижда масивна четириетажна сграда.

Кристиян Христов и Пламен Марков държат по 14% в дружеството , а останалите 72% са поделени между фирмите "К КЕПИТАЛ" АД и "Г И М КОНСУЛТ" АД, чиито управители са Христов, Марков и Борислав Сарандев. Освен с “Алепу Вилидж” АД въпросните лица въртят разностранен бизнес, като имената им се свързват с множество други фирми. 

Кристиян Конов Христов е свързан с фирмите "ЛЕЙДИ СОФИЯ" АД - Надзорен съвет, "СОЗОПОЛ ЯХТИНГ" АД - Съвет на директорите, "ИНТЕЛ-БФ" ООД – Съдружник, Управител, "БОЖУР-71" АД - Съвет на директорите, "ПЛАСТИМО" АД - Надзорен съвет, "СОФИЯ ИНВЕСТ БРОКЕРИДЖ /СИБ/" АД - Съвет на директорите, "К КЕПИТАЛ" АД - Съвет на директорите, "АЛЕПУ ВИЛИДЖ" АД – съвет на директорите.

Пламен Младенов Марков свързан с "ЛЕЙДИ СОФИЯ" АД - Надзорен съвет, "ВЕСТИБЮЛ" ООД – Съдружник, "СОЗОПОЛ ЯХТИНГ" АД - Съвет на директорите, "ИНТЕЛ-БФ" ООД – Съдружник, Управител," ЛЕНД КОМЕРС ПЛЮС" ООД – Управител, "ПЛАСТИМО" АД - Надзорен съвет, АВА 2018 ООД- Съдружник, Управител.

Борислав Сарандев управител на "К КЕПИТАЛ" АД  е свързан още с "КОМИДОР" АД - Съвет на директорите, "СОФИЯ РИНГ" ООД – Съдружник, "АЛЕПУ ВИЛИДЖ" АД - Съвет на директорите.

Борислав Сарандев е известен още от мутренските години, когато е в борда на директорите на “Българска Холдингова Компания”.

Той е известен и като агент "Романов (Романски)" сътрудник на ДС, а това е извадка от досието му:

Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, собственоръчно написани агентурни сведения, разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители, документи от ръководили го щатни служители, съдържащи се в дело № 13425; картони – обр. 1 и обр. 2. Снемане от действащия оперативен отчет Член на управителен орган /Управителен съвет/ на „Българска холдингова компания” АД – купувач по договор за приватизационна продажба на Ресторант "ФЕЯ" бул.Цариградско шосе 61, обособена част от "БКС-СРЕДЕЦ" ЕООД. Комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Борислав Сарандев Сарандев към органите по чл. 1 след 10.11.1989 г.

За него се знае още, че е бил избран за велик майстор на масоните в България, а по непотвърдена информация е собственик и на огромно имение в Африка, но последните твърдения може да са претърпели промяна във времето.

Това са имена достойни да бъдат записани на гърба на някоя цветна снимка, която скоро ни беше подхвърлена от прокуратурата. Те са бизнесмени с размах, които нямат проблем с това законно да ощетяват държавата подобно на Баневи, Арабаджиеви, Божкови... но за тях прокуратурата все още е сляпа.

Тагове