Служителите в МОСВ се страхуват от арести, защо ли?

Боклук

Скандала с вноса на отпадъци, незаконните сметища и локалните замърсявания доста размъти водата в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Прокуратурата отново има поле за изява и отчита дейност с гръмки акции, като последно задържа зам.- министър Красимир Живков, заедно с още петима души, единият от които бивш шеф на екоинспекцията в Плевен. 

Има информация, че сред разследваните са и русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, които имат площадка за рециклиране на акумулатори край Монтана. Очаква се от прокуратурата да кажат на кого и какви обвинения ще повдигнат, въпреки, че накрая всички се оказват невинни.

Днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро, коментира ареста на своя заместник, заподозрян, че е ръководил престъпна схема за внос и пренасочване на отпадъци към конкретни фирми под негово влияние, както и това, че е оказвал натиск и е заплашвал с уволнение служители на екоинспекциите, отговорни за издаването на разрешителни за внос на отпадъци.

Според Димитров обвиненията няма как да са верни, тъй като през последните месеци е била освободена само една служителка, която работела по линия на отпадъците, но причината била слаби резултати. 

А по повод обвиненията, че Живков е оказвал натиск върху служители на екоинспекциите Димитров коментира: "Той не е работодател на никой в страната, нека така да го кажа...През тези три месеца не е идвал при мен с кандидатури за назначаване или за уволняване. При мен не е идвал, тоест уволненията през последните три месеца със сигурност, или назначения, не са по негово давление. Имах известно недоволство от работата на определени директори на териториални структури. Знаете, че и в Пловдив беше сменен, и на "Басейнова дирекция" беше сменен, и в Стара Загора беше сменен, но това са действия, които обаче аз съм предприел, а не е предприел който и да е от моите заместници".

Освен това министърът се оплака, че заради ареста на Живков атмосферата в министерството се  е влошила и служителите отказват да подписват документи, от страх, че ще бъдат арестувани. Той осъди прокурорските действия, като каза, че те поставят под въпрос вноса на суровини у нас изобщо и попита дали трябва да се спре икономиката в страната.

От цялото му изказване останахме с усещането, че в МОСВ се вършат доста противозаконни неща, след като на този етап служителите отказват да подписват документи от страх да не бъдат подведени под отговорност.

Освен това по думите на министъра вноса на отпадъци движи икономиката на страната. А работата на прокуратурата пречи на икономиката.