САЩ дали доказателства за корумпирания съдия Андон Миталов още преди два месеца

ВСС

В началото на февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви съдия Андон Миталов от Висшият съдебен съвет (ВСС) и семейството му за нежелани в САЩ заради "сериозна корупция".

Това е съдията пуснал обвинения в шпионаж лидер на сдружение "Русофили" Николай Малинов да пътува за Русия, където русофилът получи орден за заслуги лично от Владимир Путин, а след завръщането му не последва реакция от разследващите по делото му за шпионаж.

По това време правосъдният министър Данаил Кирилов не реагира по никакъв начин на този скандален случай, а проверката от съдебния инспекторат, не показа нарушения. Когато обаче през февруари САЩ обявиха съдята за персона нон грата, правосъдният министър Данаил Кирилов изведнъж започна да желае уволнението на Миталов.

В началото на скандала представляващият член на ВСС Боян Магдалинчев каза, че съдия Миталов ще бъде третиран като "невинен до доказване на противното", въпреки, че властите във Вашингтон обявиха още от самото начало, че имат доказателства за твърденията си срещу Миталов.

Оказва се, че Висшият съдебен съвет (ВСС) е получил още преди два месеца поверителни данни от Държавния департамент на САЩ по случая със съдия Андон Миталов. Това разказа представляващият член на Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев пред "Свободна Европа"

"Получихме писмо от външно министерство (изпратено от Държавния департамент на САЩ), то е с гриф "поверително", поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов. Това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент", каза Боян Магдалинчев пред "Свободна Европа".

Интересно защо и след предадените преди два месеца доказателства съдията все още се третира като невинен.