Бизнесът определя мерките на правителството като недостатъчни, неефективни и закъснели

икономика

Българската търговско-промишлена палата (БТПП)  е провела онлайн проучване за  въздействието на пандемията и оценката на мерките, взети от правителството в икономическата сфера. 

Проучването е проведено в над 200 компании, браншови организации и регионални палати, в период 23 - 27 април, по информация от  пресцентъра на организация.

Според резултатите една пета от бизнеса смятат мерките на кабинета за неефективни и, че те няма да помогнат на икономиката.

Най-голям процент от анкетираните (61%) очакват да оцелеят, но да влошат сериозно финансовото си състояние, а само 14% вярват, че ще могат да се възстановят напълно. Малка част от дружествата са отговорили, че ще спрат дейността си (6%), а 3% разчитат да задържат своя бизнес до края на годината благодарение на помощ от държавата.

Относно оценката на мерките взети от правителството повечето от анкетираните смятат, че те не са достатъчни (40%), 25% смятат, че те са съобразени с бюджетните възможности, 20% смятат, че мерките са неефективни и напразно разходвани, малък процент от анкетираните смятат, че те не са навременни.

Като най-полезна мярка 34% от анкетираните определят осигуряването на ликвидност на малки и средни предприятия до 300 000 лв. при необезпечен кредит (34%).