Бойко Борисов - за комунизма с любов...и "тежкия комунистически режим"

Бойко Борисов, Тодор Живков

„Дълги години страната ни беше управлявана от тежък комунистически режим, българите нямахме право на избор и свободно движение. Последваха кризите, до които бяхме докарани от същата комунистическа партия – срив на българския лев, изчезване на спестяванията на хората, свръхинфлация, глад и мизерия. Логично, много българи потърсиха своя шанс за оцеляване и развитие зад граница. През последните години у нас има видим напредък. Това е мнението на хората и анализаторите, това показват и всички статистически данни. Именно затова през последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината - около 4 пъти за периода 2012 г. - 2018 г. Днес в Европа няма стена, която да разделя хората, миграционните процеси са сравнително лесни, но за нас е важно, че посоката вече е двупосочна. Разбира се, че в страната ни има проблеми, но те са решими и по тях се работи. Продължаваме с усилията за подобряване на условията на живот, да имаме по-високи доходи, по-добра инфраструктура, по-добра бизнес среда. Всеки един българин е важен за страната ни! Вярвам, че сме на прав път и положителната тенденция все повече българи да се завръщат в родината ще продължи.“ - Това е написал премиерът на България - Бойко Борисов, на страницата си във facebook.

Бойко Борисов Фейсбук
Профила на Бойко Борисов във Фейсбук

Същият този човек в едно интервю по „Нова телевизия“ през 2010 г. твърдеше, че ще бъде огромен успех за едно правителство ако успее да постигне поне една стотна от това, което е постигнал и направил Тодор Живков и управлението му за България.

Същият Бойко Борисов тогава в не толкова далечната 2010 г. каза, че не е коректно да го сравняват с Тодор Живков защото са несъизмерими, той - Живков е много по-голям – защото 20 години след неговото управление хората още го помнят, а правителствата след него само приватизират това, което е направил и построил.


В едно друго интервю през 2018г. по повод 20-годишнината на уеб портала Дир.бг, настоящият премиер каза, че за него Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски били два университета защото от тях научил много.

Днес, изведнъж недостижимия успех на Тодор Живков, за Борисов стана „тежък комунистически режим“, довел „до срив на българския лев, изчезване на спестяванията на хората, свръхинфлация, глад и мизерия“.

Първоначалните твърдения на Борисов относно успехите на комунистическото управление можехме да си ги обясним със принадлежността на премиера към комунистическата партия. Самият той е член на БКП и след падането на режима предпочита да напусне работата си вместо да се деполитизира, което говори за силната му връзка и пристрастност към режима.

Какво обаче провокира днешните му думи за „тежкия комунистически режим“ и защо изведнъж се причислява към българите, които не са имали право на избор и свободно движение, след като той е бил в категорията на доверените до партията привилегировани лица е необяснимо.