САЩ намаляват вноската си в НАТО, съюзниците ще плащат повече

Генералният секретар на НАТО Столтенберг признава заслугата на Тръмп за увеличаването на разходите на отбрана на съюзниците

 

САЩ ще съкратят размера на вноската в прекия бюджет на НАТО, съобщиха информационните агенции. Те добавят, че съюзниците от НАТО са се договорили как да разпределят средствата отсега нататък. Според източници от Пентагона и НАТО понастоящем около 22 процента от бюджета на алианса се сформира от средства, предоставяни от Вашингтон. Правителството на президента Доналд Тръмп смята да намали този размер до 16 процента. За сравнение, Германия покрива 14.8 процента от бюджета. Представител на НАТО, цитиран от Си Ен Ен, казва, че новата "формула за споделяне на разходите" е "важна демонстрация за ангажимента на съюзниците към алианса и към идеята за по-справедливо разпределяне на тежестта. Всички съюзници са съгласни с нова формула за споделяне на разходите. Съгласно новата формула, дяловете на разходите, приписани на повечето европейски съюзници и Канада, ще се увеличат, докато американският дял ще намалее", обяснява представител на НАТО пред Си Ен Ен.

Алиансът разполага с няколко бюджетни рамки. Гражданският бюджет бе определен на около 260,5 милиона долара за 2019 г. и се използва главно за финансиране на централата на НАТО в Белгия и административни разходи. Има военен бюджет от 1,56 милиарда долара за 2019 г., който се използва за финансиране на някои съвместни операции и стратегическия команден център на НАТО, както и за обучение и изследвания. Това е малка част от общите разходи за отбрана от страни-членки, които НАТО изчислява на повече от 1 трилион долара през 2019 г.