Москва заплашва България с пагубни последствия, ако преследва шефа на „Русофили“ Николай Маринов

Путин и Малинов

 

Кремъл смята, че награденият с руския орден на дружбата председател на движение "Русофили" в България Николай Малинов няма да бъде преследван в страната си. „Едни такива действия биха имали пагубни последствия“ заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Смятаме, че подобен жест на признание на заслугите на Малинов в делото за единство на руския мироглед, развитието на дружбата и сътрудничеството между двата народа не може да е причина за каквито и да е преследвания", заяви Песков в отговор на журналистически въпрос. Той бе попитан  защо точно сега награждават Малинов и не се ли опасяват в Кремъл, че подобно "демонстративно награждаване" може да влоши отношенията между Русия и България.

Това би било нелогично и би имало пагубни последици“, отговори Песков. Въпросът бе провокиран от неочакваното появяване на Малинов в Москва, въпреки че има забрана да напуска страната. Шефът на движение „Русофили“ е обвинен в шпионаж в полза на Русия, но пътуването му зад граница бе разрешено от съдия от специализирания съд. Това решение пък стана повод главният прокурор Сотир Цацаров да сезира Инспектората на ВСС, тъй като съдията е разрешил на Малинов да напусне страната без да поиска становище от наблюдаващия прокурор, каквото е изискването на закона.   

На 4 ноември - Деня на народното единство, руският президент Владимир Путин връчи държавна награда на няколко чужденци, сред които бе и лидерът на "Русофили" Николай Малинов. Тази награда бе определена като демонстрация на мускули от страна на Москва.  

Припомняме, че председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за дейност в полза на чужда държава. Той засега остава единственият обвиняем по скандала "Русофили.