Китай промива мозъци на стотици хиляди уйгури в затворнически лагери

Публикуваните документи за китайските лагери предизвикаха остри реплики между Вашингтон и Пекин

 

Китай провежда систематична политика за промиване на мозъци в затворнически лагери. В тях попадат предимно представители на мюсюлманското малцинство уйгури. Лагерите са изградени в северозападната китайска провинция Синзцян. Международният консорциум за разследваща журналистика (ICIJ) се е добрал до документи, които показват ужасяващи факти. Те са провели разследване с участие на 17 медии, сред тях "Ню Йорк таймс", "Монд" и "Ел Паис". Предаването "Панорама" на Би Би Си също е получило достъп до тях. Огласяването им предизвика поредна размяна на остри реплики между Китай и САЩ.  

Документите показват системата, по която уйгурите в лагерите са заключвани в изградените в последните 3 години лагери, индоктринирани и наказвани. Само за седмица през 2017 г. това се е случило с 15 хил. души, а набелязани за следене са 1.8 млн. души само защото са си инсталирали приложение за споделяне на данни Zapya на телефона си. В лагерите, които са по-скоро затвори, всичко се следи. В инструкция, изпратена през 2017 г. от тогавашен заместник-секретар на комунистическата партия в Синцзян, на шефовете на лагерите е обяснено, че трябва да ги управляват като затвори с високи мерки за сигурност, със строга дисциплина, наказания и без бягства. Нужно е управата да "насърчава разкаянието и признанието", както и "истинската трансформация на учещите" (която да бъде поощрявана) и да направи изучаването на мандарин "главен приоритет" заедно с идеологическото образование. Нещо повече, необходимо е да се гарантира "пълно видеопокритие на спалните помещения и класните стаи без слепи зони". Всичко в живота на задържаните трябва да се контролира - строго определено място на леглото, точно определено място в клас, "фиксирана позиция при работата за придобиване на умения и е строго забранено да се променя." Изисквания за "дисциплина" има дори за "ставане, проверка за присъствие, измиване, ходене до тоалетната, организация и поддържане на ред, хранене, учене, спане, затваряне на вратата и т.н.".

САЩ не за първи път отравят остри критики към Пекин за политиката им към уйгурите. Новият съветник по националната сигурност Робърт О'Брайън упрекна света, който продължава да мълчи за действията на Китай. О'Брайън попита дали светът ще запази мълчание и в случай че Пекин смаже продемократичните протести в Хонконг така, както тези на площад Тянанмън преди 30 години. Съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп се срещна с журналисти и отговори на въпроси на Международния форум по сигурността в Халифакс. О'Брайън направи това изявление в момент, когато САЩ и Китай са в търговска война. Според него администрацията на Тръмп не е запазила мълчание по въпроса с китайските лагери.

Посланикът на Китай във Великобритания Лю Сяомин нарече информацията "фалшиви новини". Пекин настоява от години, че центровете са за "образование и обучение". Тази теза се застъпваше дори когато ООН обяви официално, че недвусмислени данни говорят за задържането на поне милион мюсюлмани, повечето уйгури. Според китайския посланик обаче "хората там водят щастлив живот и имат много по-силно усещане за удовлетвореност и сигурност".

Според правозащитни организации публикуваните документи трябва да се предадат на прокурори, тъй като те показват "грубо нарушение на човешките права". "Мисля, че е справедливо да се опише всеки задържан като подложен най-малкото на психологическо насилие, защото буквално не знаят колко време ще бъдат там", смята Софи Ричардсън, директор за Китай в правозащитна организацията. Според адвоката Арсалан Ифтихар в случая става дума за "система за етническо прочистване като при Оруел". Германският академик Адриан Ценц също коментира китайските лагери: "Масовите задържания в Китай са вероятно най-интензивното принудително социално инженерство от края на Културната революция насам", казва той. "Вероятно това е най-масовото затваряне на етнорелигиозни малцинства от Холокоста насам."