Американски съд осъди Техеран да плати 180 млн. долара на журналист, малтретиран в затвора

Журналистът е бил малтретиран в затвора близо две години

 

Американски федерален съдия нареди режимът в Техеран да плати обезщетение от почти 180 млн долара на кореспондента на "Вашингтон пост" Джейсън Резаян и семейството му заради ареста на журналиста през 2014 г.

Резаян бе освободен през 2016 г. след като прекара в затвора 544 дни. „Задържането на човек като заложник и подлагането му на мъчения с цел спечелването на предимство в преговорите със САЩ е възмутително, заслужаващо наказание и със сигурност такава практика трябва да бъде възпряна, пише съдията в 30-страничното си решение. Съдебното решение има по-скоро символичен характер, защото Техеран отдавна престана да се съобразява с международното право и пренебрегва призивите на демократичната общност по света.

Американският журналист с ирански произход, работещ в Техеран, бе арестуван на 22 юли 2014 г. заедно със съпругата си Мери, която бе освободена след два месеца. Той бе обвинен в шпионаж в полза на САЩ. Резаян остана 544 дни в затвора Евин, където е бил малтретиран, лишаван от сън и заплашван с обезглавяване.

Заедно с още трима американски затворници той бе разменен срещу седем иранци, осъдени в САЩ, и бе освободен на 16 януари 2016 г., в първия ден от влизането в сила на споразумението за иранската ядрена програма, впоследствие денонсирано от президента Доналд Тръмп, заради нарушаването на сделката от страна на Техеран.