Брюксел започва ратификация на сделката с Лондон

Брюксел започва ратификация на сделката с Лондон

 

Страните членки на ЕС откриха пътя пред Европейския парламент за ратификация на споразумението за излизане на Великобритания от блока, договорено миналата седмица с британския премиер Борис Джонсън. Те обаче не са взели решение по исканото от Лондон отлагане на Брекзит за три месеца. На среща с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние посланиците на страните членки в ЕС официално са дали началото на процеса по ратификация. Те обсъдили и искането за отлагане на Брекзит. През следващите дни председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще се консултира с европейските лидери по писмото, взимайки предвид случващото се от британска страна, допълни той.

Ситуацията във Великобритания е много неясна, заявява високопоставен европейски служител, отбелязвайки, че блокът не иска да подкрепи отлагането на Брекзит само за да открие след това, че британският парламент всъщност е ратифицирал сделката. Британският и Европейският парламент трябва да ратифицират сделката по Брекзит, с която ще бъде заменено по-рано договорено споразумение, отхвърлено от британските депутати, преди 31 октомври, за да се гарантира плавното, организирано излизане на Великобритания от ЕС. Определеният график обаче е под въпрос, след като в събота депутатите в Лондон отложиха първоначалното гласуване на споразумението. Тази стъпка принуждава Джонсън да иска тримесечно отлагане на Брекзит, но той лично е срещу това.„За съжаление, парламентът пропусна възможността да даде тласък на процеса на ратификация за новото споразумение за напускане“, написа Джонсън на Туск. „Убеден съм, че ще приключим процеса до 31 октомври“, допълва той.

Председателят на Европейския съвет получи три писма от Лондон - неподписано от премиера ксерокопие на законодателния текст, задължаващ правителството да поиска отлагане с три месеца, обяснителна бележка от посланика на Великобритания в ЕС Тим Бароу, че документът се изпраща изрично по инициатива на парламента, и лично писмо, вече с премиерския подпис, в което Джонсън заявява, че не желае отсрочка и това би било грешка. Според споразумението за Брекзит европейските закони ще важат за Великобритания през определен преходен период.