В Конгреса на САЩ искат импийчмънт на Тръмп заради несъществуващ натиск над Зеленски

Нанси Пелоси започва битка, обречена на провал

 

Председателят на Камара на представителите на САЩ Нанси Пелоси, която е от Демократическата партия, обяви, че започва разследване за импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Тръмп. Тя обвини Тръмп, че е оказал натиск над украинския президент Володимир Зеленски да се намеси в политиката на САЩ, като „проучи“ случая с Хънтър Байдън - син на Джо Байдън, който пък е негов съперник в предстоящите през следващата година президентски избори. Според Пелоси президентът на САЩ е обвързал това свое искане с отпускане на обещаната военна помощ за Украйна от близо 400 млн. долара.

В отговор на обвиненията от Белия дом разпространиха стенограмата от проведения между двамата президенти телефонен разговор през юли. От стенограмата става ясно, че Доналд Тръмп е казал на Володимир Зеленски: "Говори се много за сина на Байдън, че Байдън е спрял украинската прокуратура и много хора искат да разберат за това, така че би било чудесно всичко, което можете да направите с главния прокурор. Байдън се хвали, че е спрял вашата прокуратура, така че ако можете да го "проучите"....На мен ми звучи ужасно всичко това, което е станало около Байдън".

В случая става дума за това, че синът на бившия вицепрезидент Джо Байдън - Хънтър Байдън, е бил в съвета на директорите на украинската газова компания "Бурисма", която е била разследвана от украинската прокуратура. Тръмп, както и много от представителите на републиканците, смятат, че тук става въпрос за конфликт на интереси.

От публикуваната стенограма става ясно, че Тръмп по никакъв начин не е обвързал разследването на сина на Байдън с военната помощ за Украйна, нито пък че американският президент по някакъв начин е оказал натиск над Зеленски. Самият Зеленски коментира обвиненията на демократите така: „Единственият човек на света, който може да ми окаже натиск, е шестгодишният ми син“.

Доналд Тръмп коментира искането за импийчмънт като „лов на вещици“. Според международни наблюдатели опитът за импийчмънт на Тръмп няма да бъде успешен. Мнозина смятат, че това само ще увеличи подкрепата за президента на предстоящите избори. Дори иранският външен министър Зариф прогнозира преизбиране на Доналд Тръмп.