Турция изнудва НАТО, Тръмп се опасява, че Франция ще се отцепи от Алианса

Доналд Тръмп

 

Турция се закани да блокира плана на НАТО за отбрана на балтийските държави, ако съюзниците не признаят кюрдската милиция за терористична организация. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на среща на Алианса в Лондон. "Ако нашите приятели от НАТО не припознават за терористични организации тези, които възприемаме за терористични организации... ще се възпротивим срещу всяка предприета стъпка", заяви Ердоган. Шефът на Пентагона Марк Еспър заяви пред Ройтерс, че "не всеки вижда заплахите, които те (Анкара) виждат" и призова в името на Алианса Турция да не блокира плана за Балтика.

Не само турското изнудване е на дневен ред на срещата на върха на НАТО в Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че вижда как Франция може да се отцепи от НАТО, което той нарече изненада, защото тази страна по думите му се нуждае от защита повече всички други.

Тръмп започна поредната среща на върха на НАТО с  известните атаки срещу главните европейски съюзници на САЩ. Преди официалния прием в Бъкингамския дворец за 70-годишнината на Алианса Тръмп заяви, че военните разходи на Германия са много ниски и това е нечестно спрямо НАТО, отчитайки размера на германската икономика, предадоха световните агенции от Лондон. "Ние харчим за отбрана между 4 и 4,3 процента от нашия БВП, а Германия - 1, максимум 1,2 процента, при това техният БВП е много по-малък. Това е нечестно. Несправедливо е също така, че Европейският съюз, много от чиито членове са и в НАТО, се държи много нечестно спрямо САЩ и по търговските въпроси", посочи Тръмп.

Освен това Тръмп окачестви като "много неуважително" , "много обидно" и "много опасно" твърдението на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в "мозъчна смърт". "НАТО служи на велика цел", каза Тръмп, добавяйки, че бележките на Макрон са много злостно изказване. "Наистина виждам Франция да се отцепва", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Гледам го (Макрон) и си казвам, че той се нуждае от защита повече от всекиго другиго и виждам как той се отцепва. Така че малко съм изненадан от това."

Изявленията на Тръмп идват на фона на зараждащ се търговски конфликт между САЩ и Франция заради данък, с който Франция възнамерява да обложи световните дигитални компании като Google, Amazon, Facebook и Apple. Вашингтон заплаши да отговори със 100-процентови мита върху френски износни стоки като шампанско и модни артикули за 2,4 милиарда щатски долара годишно. Франция и ЕС също заплашиха с ответни мерки. Въпреки силния френски натиск през изминалите две години обаче Брюксел не стигна до единодушие за налагане на дигиталния данък на европейско ниво. "Не искам Франция да облага американски компании", каза Тръмп. "Ако някой ще се възползва от американските компании, това ще бъдем ние, не Франция."