САЩ изместиха Саудитска Арабия като най-големия производител на петрол в света

САЩ опровергаха прогнозите на международната агенция по енергетика и увеличиха добива на петрол по-рано от очакваното

 

САЩ изместиха Саудитска Арабия в класацията на износителите на петрол в света и заеха лидерското място, макар и за кратко. Износът на американски суров петрол през юни се е увеличил до повече от 3 милиона барела на денонощие. Саудитска Арабия пък сериозно е намалила производството, а Русия се опитва да се справи със замърсяване в един от основните петролопроводи.  Това обяви Международната агенция по енергетика. По-рано тази година агенцията прогнозира, че САЩ ще задминат Русия по износ на петрол и ще се доближат до Саудитска Арабия през 2024 г. Прогнозата ѝ обаче се оказа доста песимистична и това се случи много по-рано.

Според агенцията американското производство на петрол ще нарасне с 4 милиона барела на денонощие през следващите години до 2024 г. В месечния си доклад агенцията отбелязва, че в момента цените на петрола са около 20% по-ниски отколкото преди година, което стимулира потреблението. "Процъфтяващото шистово производство позволи на САЩ да се доближи и за кратко да изпревари Саудитска Арабия като най-големия износител на петрол в света през юни, след като износът на суров петрол достигна над 3 милиона барела на денонощие", отбелязва агенцията. Базираната в Париж агенция поддържа прогнозата си за ръста на търсенето на петрол на глобално ниво през 2019 г. на 1,1 милиона барела на денонощие и 1,3 милиона барела на денонощие следващата година, като се основава на предположението, че няма да настъпи ново изостряне на китайско-американските търговски преговори и ще отслабне напрежението с Иран.

Очаква се сериозен ръст на производството на петрол извън ОПЕК, най-вече от САЩ, Бразилия и в Северно море. Прогнозата е производството на петрол извън ОПЕК да нарасне до 2,3 милиона барела през 2020 г., което с 400 000 барела повече в сравнение с тази година.

Иран продължава да страда от санкциите на САЩ. На месечна база през август страната е изнесла едва 200 000 барела на денонощие. Година по-рано Иран изнася 2,1 милиона барела на денонощие.