Тръмп предупреди Китай: Без насилие в Хонконг, иначе трудна сделка със САЩ

Тръмп дипломатично заяви, че има доверие на китайския президент за мирно разрешаване на кризата

 

Американският президент Доналд Тръмп предупреди властите в Китай, че ако използват насилие срещу протестиращите в Хонконг, има риск постигането на търговското споразумение между Вашингтон и Пекин да бъде поставено на сериозно изпитание. "То ще бъде постигнато много трудно", уточни Тръмп. След това добави, че има доверие в китайския президент Си Дзинпин и способността му да разреши кризата по хуманен начин. Изказването на Тръмп е направено на фона на тежкия търговски спор между САЩ и Китай.

Протестите в Хонконг започнаха преди 11 седмици и са насочени срещу приемането на спорно законодателство за екстрадиция на граждани на Хонконг в континенталната част на Китай. Огромната съпротива на гражданите доведе до замразяването на закона, но това не бе достатъчно, за бъде спряно недоволството. Властите в Китай, които мобилизираха военни части и ги изпратиха в близост до границата на Хонконг.

Тръмп призна, че е бил впечатлен от разпространените кадри с протестиращи. Най-малко 100 хил. души се включиха в неделния антиправителствен протест в Хонконг, предаде Ройтерс. Демонстрантите настояват за оставката на подкрепяния от Китай лидер на местното правителство Кари Лам, освобождаването на арестуваните в последните седмици и връщане към реформи в политическата система.

Протестиращите издигат лозунги „Свободен Хонконг“ и „Демокрация сега“, като сред тях, освен младите, има и доста възрастни хора, както и такива на средна възраст, излезли заедно със семействата си. Ройтерс коментира, че големият брой демонстранти, показва, че протестните действия продължават да се радват на голяма подкрепа.

Хонконг е част от Китай, след като е върнат на Пекин през 1997 г. от британците. Той е специален административен район с гарантиран статут до 2047 г.