САЩ ще продадат 66 изтребителя Ф-16 на Тайван, в Пекин беснеят

Тайван ще получи 66 изтребилетя Ф-16 блок 70

 

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 66 изтребителя Ф-16 на Тайван. Тайван ще получи последната модификация на бойните самолети, произвеждани от „Локхийд Мартин“ – Ф-16С/Д Блок 70 в сделка за $8 млрд., съобщи Държавният департамент.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че президентът Доналд Тръмп е дал зелена светлина за продажбата, след като Конгресът е бил уведомен миналата седмица. Предложената сделка помага на националната сигурност на Съединените щати, като се подкрепят усилията на Тайван да модернизира военните си сили и да се поддържа надеждна отбранителна способност, отбелязва Помпео. Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната също заяви, че предложената продажба ще помогне за поддържане на политическа стабилност, военното равновесие и икономическият напредък в региона.

Китай осъди решението на САЩ за продажба на Ф-16 на Тайван и заплаши със санкции американските фирми, които участват в сделката за изтребителите. „Китай ще предприеме всички необходими мерки за запазване на интересите си, включително с налагането на санкции над американските компании, участващи в тази оръжейна продажба за Тайван“, обяви китайското МВнР. Според говорителя на китайското външно министерство Гън Шуан американските военни продажби за Тайван „силно нарушават“ споразуменията между Вашингтон и Китай и „представляват намеса във вътрешните работи на Китай“. Пекин смята Тайван за отцепническа провинция, която е част от територията на Китай.