Пентагонът: Китай има хищна икономика и стратегия на военна агресия

Марк Еспер

 

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че Китай има „хищна икономика“ и „стратегия на военна агресия“. Това дестабилизира азиатско-тихоокеанския регион. Шефът на Пентагона направи тези изявления на среща с японския премиер Шиндзо Абе. При своето официално посещения в Япония Еспер коментира с японския премиер ескалацията на напрежението между Пекин и Вашингтон, двустранния съюз между САЩ и Япония и последните ракетни тестове на Северна Корея.

"Китай продължава да дестабилизира региона. Тяхната военна агресия и изчислена стратегия на хищна икономика нарушават международния ред, който се опитваме да запазим", обяснява Еспер. Вашингтон не за първи път обвинява Пекин в промишлен шпионаж, а според ФБР от 1000 актуални разследвания на Бюрото за кражба на технологии почти всички следи водят към Китай. В Япония Еспер заяви, че Китай пренебрегва ценности като върховенството на закона, свободата на навигацията и не зачита суверенитета на другите държави. Вместо това Китай предпочита "да принуждава своите съседи да вършат неща, които са изцяло в полза на Пекин", допълва шефът на Пентагона.

САЩ са загрижени и за последните ракетни изпитания от Северна Корея. Еспер заяви, че Вашингтон остава ангажиран с "пълното и необратимо ядрено разоръжаване на Северна Корея". Посещението на американския военен министър в Япония идва след като Пхенян проведе четири изстрелвания на ракети за две седмици, тестове, които севернокорейският лидер Ким Чен Ун определи като "предупреждение" към САЩ и съюзниците им.

Еспер също така призова Япония да се включи в коалицията за защита на петролните танкери в Ормузкия пролив. "Всяка страна, която има интерес към свободата на навигацията и свободата на търговията, трябва да участва в този вид наблюдение на пролива", коментира той пред японския премиер Шиндзо Абе и министъра на отбраната Такеши Ивая.

Стратегията на Вашингтон за международна коалиция за защита на търговските кораби от иранската агресия засега среща смесени отзиви - Великобритания иска да участва, Израел също, но Германия отказва.

Марк Еспер, който е ветеран от войната в Залива, е на обиколка в Азиатско-Тихоокеанския регион, включително Австралия, Нова Зеландия, Монголия и Южна Корея. В петък той има насрочена среща с министъра на отбраната на Южна Корея Йонг Кионг-Ду в Сеул.