Ирански журналист избяга от делегацията на външния министър и поиска закрила в Швеция

Външният министър на Иран Мохамад Зариф

 

Иранският журналист  Амир Фазел е избягал от делегацията на външния министър Мохамад Джавад Зариф по време на обиколката му в Европа и е потърсил закрила в Швеция. Фазел е работил за държавна медия. Той е потърсил закрилата от Швеция, след като негов колега го предупредил, че от иранските служби са го потърсили в офиса му със заповед за арест.

Преди време Фазел е публикувал списък с „високопоставени членове на иранското правителство“, които имат второ гражданство в страни, които Техеран счита за врагове, като САЩ, Англия и Канада. По думи на журналиста пред негови шведски колеги, той е публикувал малка част от много по-дълъг списък, получен от държавен източник.

„Знаех, че ще дойдат за мен“, казва Фазел пред шведски медии. Той е трябвало да се измъкне от опеката на 48-те агенти по сигурността, които са част от делегацията на Зариф. След неговото бягство, което се е случило преди седмица, жена му е била освободена от работата си, а детето му има проблеми да се запише за училище. „Ситуацията се отразява много тежко на семейството ми“, каза още той пред шведски медии.

Властите в Швеция потвърждават, че той е подал молба за пребиваване, но не и за убежище. Те уточняват, че при подаване за молба за убежище информацията не се оповестява публично. Иранските власти отказват коментар по темата.