Кабинетът одобрява сделката за Ф-16 в сряда

Ф-16 Блок 70

 

Сделката със САЩ за закупуването на изтребителите Ф-16 ще се разглежда на заседание на правителството в сряда. Това обяви вече бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. В неделя той бе освободен от всички постове на национално събрание на партията. Цветанов обяви, че ще прави НПО за анализи и прогнози в сферата на сигурността.

Сделката за Ф-16 предизвика дебати и спорове в България. Преди дни от компанията производител Локхийд Мартин разпространиха изявление. То бе по повод упреците на президента Радев, че страната ни може да получи самолети с орязана боеспособност. Офертата за самолетите "Грипен", предпочетени от Радев, не включваше оръжия, оборудване, обучение или други допълнителни придобивки. Тя предполагаше отделно да се преговаря с трети страни за постигането на боеспособност и съвместимост с НАТО.  

„Сделката за самолетите Ф-16 Блок 70 за българските ВВС ще включва обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди“, заявиха от компанията-производител Локхийд Мартин. „България ще придобие най-усъвършенстваните изтребители от четвърто поколение, съществуващи в наши дни, с вградени технологии, разработени за петото поколение изтребители Ф-35 Мълния II и Ф-22 Раптор. Няма да се наложи България да осигурява каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи за интегрирането и използването им от чужди правителства, което би довело до допълнителни разходи и несигурност. В споразумението няма абсолютно никакви скрити разходи“, подчертават от Локхийд Мартин. Изявлението е публикувано на сайта на компанията.

Днес в Европа на въоръжение са над 700 самолета Ф-16. Гърция също потвърди, че ще модернизира 84 от своите изтребители Ф-16 от по-старо поколение до Ф-16V - конфигурация, подобна на новия Блок 70, за който преговаря България.

 

Тагове