Горанов: Можем да платим 8-те Ф-16 наведнъж. Паси: Да мислим вече за Ф-35

Ф-16 блок 70

Държавата ни има възможности да плати наведнъж сумата за 8-те изтребителя Ф-16. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.

С позицията си Горанов се разминава с изявленията на военния министър Красимир Каракачанов, според когото преговорите с американците се водят основно за разсрочено плащане на самолетите, като и, че имало шанс да не се стигне до сделка, но той не бил голям. Финансовият министър не изключва възможността разсроченото плащане да бъде договорено, но изтъкна, че България има възможност да ги плати и наведнъж. „Това ще бъде сериозно усилие за фиска. Но ние сме членове на НАТО и това усилие трябва да бъде направено“, категоричен е той.

Американският конгрес одобри финансовата рамка от 1.6 млрд. долара за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок 70 от България и се разгоря дискусия за цената. Военният министър Красимир Каракачанов няколко пъти обясни, че това е максималната сума, а не окончателната цена на сделката.

Междувременно бившият външен министър Соломон Паси обяви, че България вече трябва да мисли за Ф-35, изтребителят от пето поколение. Паси обясни, че е от значение, че страната ни за първи път купува самолети от САЩ. Словакия например също поръча Ф-16, вероятно на по-ниска цена, допусна Паси, но допълни, че тя има отстъпка за лоялен клиент. В тази връзка вече трябва да мислим за Ф-35, допълни той.

Тагове