Военният министър Красимир Каракачанов: Цената на Ф-16 не ни удовлетворява

Ф-16 блок 70

 

„Засега не успяваме да се договорим със САЩ за изтребителите Ф-16“. Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов. По думите му основният проблем е цената. „Част от ценовите предложения не са удовлетворителни. Трябва да се съобразим с цена, с пакета услуги, със сроковете за плащане. Всичко е въпрос на преговори“, заяви Каракачанов и допълни, че преговорите продължават.

Военният министър обаче заяви, че ако не се стигне до споразумение и приемлива ценова оферта, България може да се обърне и към другите страни, предложили оферти за изтребители. Няма да приемем всякаква цена. Не е коректно да назовавам конкретни параметри. Ако тук не се получи нещо, може да поискаме от НС разрешение да започнем разговори с другите страни - Швеция или Италия", заяви Каракачанов.

По-рано от компанията производител „Локхийд Мартин“ заявиха, че се търсят възможности за намаляване на цената на изтребителите за България.

През януари 2019 година Народното събрание даде мандат на правителството да преговаря с Вашингтон и „Локхийд Мартин“ за придобиване на изтребители F-16 блок 70. Първоначалните условия на офертата са по-високи от предвидени в одобрения по-рано таван от 1.8 млрд. лв., но кабинетът получи право да сключи договор, който да се отклони от тях.

 

 

Тагове