Ожесточени боеве край Триполи, 30 000 либийци бягат от Хафтар

Армията на ген. Хафтар предприе нова офанзива към столицата Триполи

 

Ожесточени боеве се водят край либийската столица Триполи, съобщава Ройтерс. В сраженията от началото на офанзивата на подкрепяния от Москва ген. Хафтар са загинали най-малко 220 души, ранените са хиляди, по данни на Световната здравна организация. Сред жертвите има и деца. Правителствените сили оказват съпротива на атакуващия столицата ген. Хафтар, като и двете страни заявяват, че напредват.

Преди дни либийската военна прокуратура издаде заповед за ареста на Хафтар и шестима негови подчинени офицери. Повод за заповедта е бомбардировката на летище Митига, на 8 км източно от Триполи. Заради обстрела полетите са били прекратени. Междувременно премиерът Фаиз Сарадж призова Международният наказателен съд да разследва престъпленията на армията на Хафтар. Той допълни, че либийското правителство ще представи необходимите доказателства.  

Над 30 000 либийци са напуснали страната след началото на офанзивата на Либийската национална армия, командвана от ген. Халифа Хафтар. Данните за бежанците са на ООН. Организацията предупреждава за нарушения на международното право.

 

 

 

 

Тагове