Локхийд Мартин открива база за ремонт и поддръжка на Ф-16 в България

Ф-16 блок 70

 

Локхийд Мартин ще открие база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт на Ф-16 в България. Така новите български изтребители ще бъдат обслужвани в страната от местни инженери през цялото време на експлоатацията си от 12 000 летателни часа. Това обяви Джим Робинсън, директор на Международно бизнес развитие за Ф-16 в Локхийд Мартин. Той допълни, че компанията обмисля възможности за партньорство с българските научни среди в програми за научноизследователска дейност.

Джем Робинсън заяви още, че първият Ф-16 за България ще пристигне още през 2022 година, вместо обявения по-рано срок – 2024 година. Само две седмици преди откриването на новата производствена линия за Ф-16 блок 70 в Грийнвил, Южна Каролина, Робинсън обяви, че новият завод може да увеличи производственият си капацитет, за да отговори на поръчките. „Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще бъдат първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение в Грийнвил. Ако договорът бъде подписан това лято, можем да започнем обучението на българските пилоти не по-късно от 2021 г. и ще доставим първия български Ф-16 преди 2023 г. ”, добави той.

Гръцките военновъздушни сили също обявиха намеренията си да модернизират своите Ф-16 до стандарта Viper. Той е подобен на новия блок 70/72, но без предимствата на 12 000 летателни часа. Полша, която избра Ф-16, също обмисля модернизиране на изтребителите си. Румъния също смята да придобие повече самолети, а Хърватия прави преоценка на нуждите на военновъздушната си отбрана.

 

Тагове