ЕК нехае за възможни злоупотреби за 200 млн. от еврофондовете за къщи за гости в България

ЕК официално заяви, че няма да разследва възможни злоупотреби с пари на европейските данъкоплатци

 

Европейската комисия не се меси в разследването на къщите за гости, построени с пари от еврофондовете в България. Това заявиха официални говорители на Комисията пред журналисти в Брюксел. Те обаче уточняват, че са запознати със случая и го следят внимателно. „Наясно сме със започналото разследване от националните власти. Но решаването на тези въпроси е преди всичко тяхна отговорност“, заяви говорителят по земеделие Даниел Росарио.

Проверки на всички проекти за така наречените къщи за гости бяха разпоредени от главния прокурор Сотир Цацаров. Това стана след публикации в „Свободна Европа“ за открити нарушения на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, който след огласяването на случая подаде оставка и вече е обвиняем.

По данни на „Свободна Европа“ за програмния период 2007-2013 г. са сключени 1 062 договора за къщи за гости на обща стойност на субсидията в размер на 299 млн лв. Окончателно приключени и платени са 746 проекта на стойност 202 млн. лв.

Според главния говорител на Еврокомисията Маргаритис Схинас „контролът върху този процес е в ръцете на българското правосъдие. Ако има нещо с еврофондове, това също е работа на националните власти. Ние не можем да ги заместим в тяхната работа. Но следим, разбира се, много внимателно процеса“.

Официалното изявление на ЕК за ненамеса е шокиращо на фона на добре финансираната европейска служба за борба с измамите ОЛАФ, чиято работа е точно разкриване на злоупотреби с парите на европейските данъкоплатци, за каквито става дума в България. Паметливи припомнят, че през 2008 година точно в резултат на разкрития на ОЛАФ за първи път в историята на ЕС бяха ефективно замразени над половин милиард евро от ИСПА, ФАР и САПАРД. Тогава на власт бе правителството на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. След падането на неговия кабинет и идването на ГЕРБ на власт ОЛАФ няма нито едно сериозно разследване в България.

Според източници от ОЛАФ сигнали за злоупотреби с еврофондовете в България въобще не се разследват. Досега в Брюксел това бе обществена тайна, но за първи път Европейската комисия го признава официално.