ЕС пуска България и Хърватия в чакалнята на еврозоната

Европейският съюз ще подкрепи Хърватия и България в механизма ERM-2, предварителен етап за приемане на еврото като национална валута в двете страни през следващите три години, са заявили четирима източници пред „Ройтерс“.

Този ход ще проправи пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове.

Доклад на ЕЦБ допуска разпадане на еврозоната

Излезе доклада на  Европейската централна банка (ЕЦБ), според който риска страни членки на еврозоната да се откажат от единната валута се е увеличил. Доклада за финансовата стабилност на еврозоната се публикува веднъж на две години.

Според тазгодишната публикация напускането на отделни страни членки, както и пълното разпадане на еврозоната е много вероятно, ако предприетите мерки за облекчаване на задлъжнялостта на правителствата на национално и европейско ниво се окажат недостатъчни.

"Германският модел" поляризира еврозоната - в Германия растат приходиде, в други страни растат дълговете

 

Европейските лидери празнуват края на кризисната програма на свръхзадлъжняла Гърция. След няколко години дълбока рецесия и три спасителни програми Атина вчера официално напусна опеката на кредиторите си - еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) - и отново започва да се финансира сама на пазарите.

Измислици премислици върху аргументи "за" еврозоната

 

Попаднах на интересна статия написана от старши икономист в Институт "Отворено общество" Георги Ангелов. Статията е на тема "Десет аргумента за еврозоната".

Мнението на много международно признати експерти и икономисти, в това число и много български такива е, че влизането ни в чакалнята за еврозоната ще има неблагоприятни последици за страната и много точно се аргументират за това.