Вежди Рашидов:"Имаме прекрасни медии, доста са свободни, освен ако не са ограничили свободата от себе си"

Вежди Рашидов

Днес парламентът прие годишния отчет на Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2019 год.

По този повод отново беше повдигнат въпроса за свободата на словото у нас и народните представители за пореден път изразиха своите разбирания по темата.

Особено интересно беше изказването на председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ , който разви тезата, че представителите на една неправителствена организация (визирайки „Репортери без граници“) не могат да бъдат представителна извадка за свободата на словото у нас. Според него отреденото на България 111-то място по свобода на медиите се повтаря като "мантра" с цел да се "кепази" страната.

Рашидов подчерта, че медиите в България са прекрасни и, че свободата на словото е в ръцете им, а всички те били корпоративни.

"Имаме прекрасни медии, доста са свободни, освен ако не са ограничили свободата от себе си", бяха думите на Рашидов.

Интересно как трансформират своите възгледи нашите народни представители преминавайки през различни постове във властта и времето.

Същият Вежди Рашидов през 2013 година скандализира обществото с едно нецензурно обръщение към журналистите в кулоарите на парламента, а обект на гнева му тогава беше депутата от ДПС Делян Пеевски, който тогава е и най-големият медиен магнат. Възмущението на Рашидов идва от факта, че журналистите нямат смелост да се противопоставят на указанията на Пеевски.

„Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, да му е*а п*тката майна. Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост? Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват“, казва Рашидов.

По думите му тогава за едната заплата от 1000 лева репортерите продават морала си.

Скулпторът не спира до тук, със същия грозен тон прави и откровен коментар за медийния комфорт, който кабинетът "Борисов" си е осигурил в предишния мандат.

"По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той - на него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар - то това ви е нацията на 1300 години. Да ви е*а циганската нация. Това го напишете, ама няма да посмеете. Това са парите на Доган и на двама шейхове от Оман. Ако толкова не знаете какво седи в банката - Банката е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари", коментира Рашидов.

По-късно когато журналистите „посмяват“ и разпространяват записа, Рашидов заплашва със съд няколко медии защото било накърнено личното му пространство. “Как така някой ще ме записва в личния ми живот?”, попита скулпторът, въпреки, че по време на нецензурните си излияния се намира на работното си място в парламента.

Припомняме тази история защото Борисов все още е министър председател, Делян Пеевски все още държи своите медии по един или друг начин, а Вежди Рашидов все още се подвизава в кулоарите на Народното събрание, като представител на „е*аната циганска нация“. Отгоре на всичко вече освен Делян Пеевски си имаме още един куп медийни магнати близки до властта, примерно Кирил Домусчиев.

Днес обаче г-н Вежди Рашидов е председател на медийната комисия в парламента и твърди, че медиите в България са „прекрасни и доста свободни“, а една неправителствена организация като „Репортери без граници“ не може да е фактор и да „кепази“ държавата, отреждайки и 111-то място по свобода на медиите.