Турция обсъжда доставката на втори комплект системи за ПВО С-400 от Русия

ПВО С-400

Турция се готви да достави втори комплект системи за ПВО С-400 от Русия. Договорът за доставка на четири дивизии С-400 в размер на 2,5 милиарда долара между двете държави беше сключен и изпълнен миналата година. Той включва и опция за доставка на още един комплект системи.

Ръководителят на турската Служба за отбранителна индустрия Исмаил Демир обяви, че предстоят техническите договорки за доставката на технологии и обсъждане на детайлите за съвместното производство и пътна карта.

„Системата С-400 се купува за употреба. Край. Многократно го казахме на всички държавни нива. Работата продължава", каза Демир, в интервю за НТВ.

Освен от руските системи Анкара проявява интерес и към предложения за системите за противовъздушна отбрана "Patriot" и "Eurosam".

Но за придобиване на американските "Patriot" Вашингтон поиска от Турция отказ от сделката с Русия. Доставката на руските системи за ПВО С-400, предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ.

Заради сделката с Русия, САЩ изключи турските пилоти от обучителните програми с изтребители Ф-35 в авиобаза Люк в щата Аризона. Според Съединените щати придобиването на С-400 създава опасност за изтребителите Ф-35, каквито Турция също планира да купи. Вашингтон обяви, че Анкара не може да има и двата вида въоръжение.