Васил Божков-Черепа срещу правителството или обратното!

Божков, Василев

Сагата Васил Божков - Черепа е поредното доказателство за свързаността на политиците, бизнеса и медиите в България.

Той не е първият случай на „бизнесмен“, който е стигнал твърде далече забравяйки, че по пътя към върховното благо е ползвал протекции, които няма как да надскочи.

Скоро видяхме как пада от върха и друг беглец - Цветан Василев, както и семействата Баневи и Арабаджиеви.

Общото между тях е, че всички разполагаха с бизнеси и въртяха милиони левове, движеха се във висшите бизнес среди и водеха срещи и разговори на ниво министри. Всичко това дълги години наред и никой не се сети, че те укриват данъци, перат пари и вършат престъпления и изведнъж ни ги посочват като престъпници.

Ние нямаме съмнение, че са справедливо обвинени, но ни убягва първопричината поради която им е взет бизнеса.

Беглецът Васил Божков, за разлика от злополучните арестанти Баневи и Арабаджиеви е решил да ни даде доказателства за това, че в мръсните му дела с голям процент участие е правителството и други приближени до него бизнесмени.

Последно той показа във Фейсбук как с Кирил Домусчиев в един юлски ден на 2019г. са се договорили "Национална лотария" (на Васил Бошков) да плаща на "Нова тв" (на Кирил Домусчиев) по 20 млн. лева годишно в продължение на 10 години.

Преди това публикува личната си комуникация (чрез смс-и) с министъра на финансите Владислав Горанов, за да докаже, че си е контактувал директно с него, а не с Държавната комисия по хазарта.

"Преди дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Влади Горанов, а не с ДКХ. Ето как се случваше", пише Божков и качва два скрийншота на двата писмени разговора с Горанов.

Единият е от 24 февруари 2018 г. И се отнася за "девойката", както е наречена Мария Филипова, предишен председател на комисията (назначена на поста на 8 февруари същата година). На 29 март (месец по-късно), Горанов казва на Божков, че тя е получила ценни указания, след като Божков се оплаква, че няма връзка с нея.

Вторият скрийншот е чат между двамата (Божков и Горанов), в който става въпрос за Сашо, Божков пояснява, че това е Александър Георгиев, досегашния председател на ДКХ. По неговите твърдения този чат е проведен на 25 април 2019 г. Дотогава Георгиев е бил зам.-председател на комисията, а след това я оглавява.

Божков Горанов чат
СМСите между Божков и Горанов

Безспорно зрелището е на ниво и продължението ще бъде интересно. Но докато едните се правят на политици, а другите на бизнесмени, България остава най-бедната държава в ЕС с най-слабо развиващата се икономика (въпреки европейските субсидии) и най-бързо обезлюдяващата се държава.