Пентагонът: НАТО не може да си позволи страни-паразити

Марк Еспър и Доналд Тръмп

 

НАТО не може да си позволи „паразитни“ страни-членки на Алианса. Това заяви шефът на Пентагона Марк Еспър, цитиран от световните агенции. Изказването му е в подкрепа на политиката на президента Донълд Тръмп да изисква по-големи суми за отбрана от държавите, членуващи в НАТО

"Повечето страни виждат Съединените щати като най-добрия партньор за глобална сигурност не само заради превъзходството на нашите военни възможности и оборудване, но и заради ценностите, които ние отстояваме", каза министърът. "Не мисля, че става въпрос за транзакция. Това е задължение", каза Еспър. Съединените щати харчат 3,5% от своя БВП за защита на Съединените щати, техните съюзници и партньори. Много страни харчат много по-малко от 1%" за тяхна защита. От години, десетилетия ние молим нашите европейски партньори да допринесат повече за Алианса. Те не са го направили", продължи той. "Не мисля, че (Тръмп – б.р.) иска твърде много", заключи той. "Всички държави трябва да допринесат за тяхната защита. Не може да има паразити. Не може да има намаления. Всички сме загрижени."

През 2014 година страните-членки на НАТО се съгласиха за увеличат разходите си за отбрана до 2 процента от Брутния вътрешен продукт. Досега обаче само 9 държави са постигнали този праг, а Германия, най-голямата икономика в Европа, призна, че не може да достигне това ниво преди 20130 година. Позицията на Берлин е критикувана многократно от президента на САЩ, включително на срещата му с българския премиер Бойко Борисов в Белия дом. Там Борисов се похвали, че през 2019 година, заради покупката на изтребителите Ф-16 страната ни е достигнала над 3% от БВП за военни разходи. „Кажете го на Германия“, вметна Тръмп.

В началото на декември, американският президент заплаши държавите, които не плащат достатъчно за бюджета на НАТО. Той дори планира да оказва натиск върху тях чрез търговията. Застрашени са редица европейски държави, някои от които, като германия и Франция, ще са най-големите потърпевши, ако САЩ наложат мита върху европейските автомобили. Това, съчетано с вече сигурният Брекзит, би бил сериозен удар върху европейската икономика.

Изказването на шефа на Пентагона идва само ден след публикувания анализ на Марк Канциан, член на борда на Breaking Defense и бивш високопоставен служител на OMB (службата за управление и бюджет към президента на САЩ) и експерт по отбрана в CSIS (Център за стратегически и международни изследвания, Вашингтон).

Той пише, че е време да се спрем разширяването на НАТО. Според Канциан по-голямо НАТО въвлича САЩ в неясни регионални спорове, ангажира го да защитава страни и ненужно антагонизира руснаците. Приемането на държави от Източна Европа ядосва Русия.

„Когато Студената война приключи, Русия вярваше, че й е обещано, НАТО да не се разширява на изток. Дали САЩ са дали такова обещание, все още горещо се обсъжда. Ясното е, че Русия вярва, че НАТО дава това обещание. Сега Русия вижда враждебен НАТО, който все повече свива периферията й. С изключение на Беларус, НАТО с клиентската държава Украйна е на фронтовата линия на Вермахта от 1942 г. Това, че НАТО някой ден може да започне атака срещу Русия ни се струва нелепо. НАТО трудно се договаря за каквото и да било. Ако САЩ кажат, че времето е отчасти слънчево, французите ще кажат, че е отчасти облачно, само за да покажат, че са независима сила. Русия обаче гледа военния капацитет, а не намеренията и вижда екзистенциална заплаха“, пише в анализа си Марк Канциан.