Видни лейбъристки лидери призовават да се гласува за консерватора Борис Джонсън

Проучванията дават 11 процента преднина на Борис Джонсън на изборите на 12декември

 

Няколко малки проевропейски партии във Великобритания обявиха, че сключват предизборен съюз в името на оставането на Обединеното кралство в ЕС. Коалицията предвижда общи действия срещу премиера Борис Джонсън и консервативната партия на предстоящите предсрочни парламентарни избори във Великобритания. Според договорката те ще се явят с общи кандидати в 60 избирателни района, което се равнява на около 10 процента от местата в британския парламент. Целта е да се попречи на премиера Борис Джонсън да получи парламентарно мнозинство на изборите на изборите на 12 декември, да извади Великобритания от ЕС. В предизборното обединение участват Либералдемократическата партия, уелските националисти от "Плайд Камри"-Партия на Уелс и Зелената партия на Англия и Уелс заедно с някои независими депутати. Тази коалиция е първата за парламентарни избори във Великобритания от повече от век.

На 12 декември във Великобритания ще бъдат произведени първите от 1923 г. декемврийски парламентарни избори. Същевременно те са и едни от най-трудните за прогнозиране през последните години. Поради Брекзит може да се стигне до промяна в традиционните нагласи на избирателите за кого да гласуват и това дава шанс на по-малките формации да оспорят надмощието на двете основни политически сили в британската политика: торите на Джонсън и лейбъристите на Джереми Корбин. Засега повечето проучвания дават преднина на консерваторите - изследване от последните дни им дава 11 процентни пункта преднина пред лейбъристите.

Междувременно стана ясно, че видни лейбъристки лидери се отказват от лидера си Корбин. Номер 2 в партията Том Уотсън подаде оставка и обяви, че няма да гласува, а бившият лейбъристки министър Йън Остин в прав текст призова съпартийците да подкрепят управляващите консерватори на Джонсън. По телевизията и в статии в печата той определи Корбин като „неспособен да изпълнява ролята на министър-председател“.