САЩ ще наложат санкции на Турция, ако не се откаже от С-400

Тръмп ще приеме Ердоган в сряда и ще го предупреди лично за руските ракетни системи

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще предупреди турския си колега Реджеп Тайип Ердоган при срещата им тази седмица, че на Анкара може да бъдат наложени санкции заради купуването на руска противоракетна система С-400. Това заяви съветникът по националната сигурност на Тръмп Робърт О'Брайън, цитиран от информационните агенции. "В НАТО няма място за С-400", каза О'Брайън в ефира на телевизия Си Би Ес. "В НАТО няма място за големи оръжейни покупки от Русия. Това много ясно послание ще му отправи (на Ердоган) президентът тук във Вашингтон". Съветникът каза, че за санкциите има огромно двупартийно мнозинство в Конгреса на САЩ. Вашингтон смята, че руските системи са заплаха за изтребителите от пето поколение Ф-35, защото могат да се доберат до техни секретни технологии. Анкара отрича. Ердоган ще посети Белия дом в сряда.

Междувременно Турция вече започна да екстрадира заловени терористи от Ислямска държава в родните им страни. Първият чуждестранен терорист вече е репатриран, съобщи говорителят на вътрешното министерство на Турция. На 14 ноември същата процедура ще бъде приложена и спрямо седем други терористи от германски произход, добави говорителят Исмаил Чатаклъ. Вече репатрираният от Турция джихадист е от Съединените щати. В рамките на деня ще бъдат изгонени от Турция и още двама членове на "Ислямска държава" - един германец и един датчанин.

Анкара не приема възражения от страните по произход на джихадистите, че не желаят да ги приемат обратно с мотив, че гражданството им е отнето, е заявил говорителят. "Правете каквото щете. Вие си знаете как да потърсите отговорност на своите хора. Ние не сме хотел за джихадисти на Ислямска държава", заяви той.

През последните седмици Турция разкритикува отказа на европейските държави да прибират гражданите си. Междувременно АФП съобщава, че Турция се подготвя да депортира и 11 французи.