Макрон: Турция да не очаква солидарност от НАТО след офанзивата в Сирия

Йенс Столтенберг и Еманюел Макрон

 

Турция не може да очаква солидарност от съюзниците в НАТО и в същото време да предприема офанзива в Сирия въпреки протестите им. Това заяви френският президент Еманюел Макрон по време на съвместната пресконференция с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Париж, съобщават световните осведомителни агенции. Макрон и Столтенберг разговаряха в Париж в навечерието на срещата на държавните ръководители на страните членки на НАТО в Лондон на 3 и 4 декември. Срещата е след изявлението на Макрон, че НАТО е в „мозъчна смърт“, което разгневи много от съюзните държави. В интервю за The Economist по-рано този месец Макрон постави под въпрос способността на НАТО да осигури колективната отбрана и заяви, че има пълна липса на координация между ЕС и САЩ по стратегически решения в рамките на алианса. Преди срещата си с Макрон Столтенберг предупреди, че без САЩ Европа не е в състояние да се защити и призова към единение.

На съвместната пресконференция с Макрон Столтенберг обяви официално, че алиансът е одобрил нова схема за изчисляване на вноските към общия му бюджет. "Вярно е, че се съгласихме с новата формула за разпределение на тези разходи (в общия бюджет на НАТО), като САЩ трябва да плащат по-малко, а Германия се очаква да плаща повече. Всяка от тези страни ще плаща почти 16% от бюджета на НАТО, а останалите ще бъдат разпределени между другите съюзници", уточни Столтенберг.

Днешното изявление беше направено, след като по-рано днес Си Ен Ен цитира източници от военното министерство на САЩ, които са заявили, че Белият дом е решил да намали вноските за пряко финансиране на НАТО, надявайки се, че други държави ще изпълнят ангажимента си към Алианса и ще доплатят разликата.