Турски военни кораби и подводници обкръжиха Кипър

Турският военен флот обкръжи Кипър

Напрежението в Източното Средиземноморие ескалира рязко във вторник, когато турският флот обкръжи Кипър с близо военни 20 кораба, както и подводници. Съобщението е на гръцкия в. „Катимерини”. В същото време се очаква да започнат и сондажите на втория турски кораб „Януз“, изпратен преди дни в изключителната икономическа зона на Кипър, въпреки протестите на международната общност. Зоната на действие на „Януз“ е в блок 7, за който Кипър даде лиценз за проучване на френска и италианска компания.

Анкара издебва момент, в който френските и американски сили отсъстват от района. На тях Кипър разчиташе за сдържане на турската агресия в териториалните си води. Гръцката медия подозира, че Париж и Вашингтон искат да избегнат милитаризация на кризата в Източното Средиземноморие.

Действията на Турция бяха заклеймени на тристранната среща на върха в Кайро между лидерите на Гърция, Република Кипър и Египет. Пропастта между Анкара и Кайро расте и заради турското участие в либийския конфликт, както и подкрепата оказвана на египетската ислямистка опозиция. Евентуално споразумение между Гърция и Египет за общи маневри срещу турската офанзива край Кипър обаче изглежда малко вероятно.

В Никозия повече разчитат на налагането на санкции срещу Турция от Европейския съюз. През юли външните министри на ЕС договориха рестрикции, включващи намаляване със 145,8 млн. евро от предприсъединителните финансови средства за Турция, отпуснати за 2020 г. Мерките, взети от ЕС заради навлизането на турски военни съдове във водите край Кипър обаче нямат никакъв ефект досега. Турция умело използва това, че на нейна територия се намират милиони сирийски бежанци, за да оказва натиск върху Брюксел и да извива ръцете на ЕС.