Турция с нова провокация: прати сондажен кораб в лиценциран блок край Кипър

Втори турски сондажен кораб навлезе в кипърската морска територия

 

Анкара извърши нова провокация, като изпрати сондажния си кораб „Явуз“ за проучване в кипърската изключителна икономическа зона. Участъкът се намира в блок, за който гръцкото кипърско правителство е издало лиценз на две водещи европейски енергийни компании – френската „Тотал“ и италианската „Ени“. Това доведе до нова ескалация на напрежението. Турция бе предупредена от Брюксел да не нарушава международното право, като извършва сондажи за газ в кипърската морска територия, като заплаши Анкара със санкции. Президентът Ердоган обаче пренебрегва предупрежденията и дори заплашва да изпрати бойни кораби в района, за да охраняват двата турски сондажни плавателни съда – „Явуз“ и „Фатих“, който се намира в кипърската зона отдавна.

Вторият сондажен кораб „Явуз“ навлезе в четвъртък в блок 7, лицензиран за „Тотал“ и „Ени“. Малко след това Турция издаде навигационно съобщение, с което обяви участъка за бъдещото му пробиване. Новите незаконни сондажни дейности ще продължат до 20 януари.

Блок 7 се намира югозападно от острова. Турция претендира, че част от него попада в нейния континентален шелф. С първия си сондажен кораб „Фатих” Турция наруши изключителната икономическа зона на Кипър, но за първи път сега тя навлиза в негов лицензиран блок. Турция дори си позволи да предупреди двете лицензирани компании и техните правителства „да не извършват никакви неразрешени проучвания за въглеводороди в рамките на турския шелф въз основа на невалидните разрешения на кипърско-гръцката администрация”. Тази декларация бе разпространена от Анкара като официален документ на ООН.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви, че правителството предприема всички мерки, които са предвидени от международното право. Очаква се и реакция от Брюксел. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също ще излезе със съобщение за следващите стъпки за решаване на Кипърския въпрос.