Тръмп: САЩ не искат война с Иран, но са по-готови от всякога

Ударената база на държавната садитска компания Арамко е от най-големите в кралството

 

САЩ не искат война с Иран. Това заяви заяви американският президент Доналд Тръмп пред журналисти. Тръмп повтори подозренията на Вашингтон, че е много възможно Иран да стои зад атаката срещу Саудитска Арабия през уикенда. „Казах, че мислим, че знаем кой е отговорен за атаките. Но не съм посочвал никого. Изглежда обаче, че това е бил Иран“. Доналд Тръмп добави, че САЩ са „по-готови от всякога за военен отговор на атаките“.

Режимът в Техеран отхвърли обвиненията. Отговорност за атаките с безпилотни самолети срещу петролна инфраструктура на Саудитска Арабия поеха бунтовниците хуси в Йемен. За международната общност обаче не е тайна, че зад тях стои Иран. Междувременно Саудитска Арабия обяви, че ще покани международни експерти и служители на ООН за разследване на атаките срещу нейната най-голяма рафинерия, довели до срив на петролните доставки от кралството, съобщи външното министерство на страната. Саудитското предварително разследване на нападенията сочи, че са били използвани ирански оръжия. Нападенията през уикенда засегнаха около половината от петролното производство на кралството.

Веднага след въздушните удари президентът Доналд Тръмп даде разрешение да се използват американските резерви от суров петрол, за да се овладее пазарът на горива. Според него петролът не е поскъпнал чак толкова много след нападенията срещу саудитските петролни съоръжения. Тръмп добави, че Съединените щати нямат нужда от петрола на Близкия изток, но са готови за ответни действия.

По-рано американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че няма доказателства, че атаката срещу петролните инсталации е извършена от йеменски бунтовници хуси и обвини директно Техеран за нападението. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената на Конгреса на Съединените щати Мич Макконъл също обвини Иран за нападенията през уикенда срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия и поиска международни ответни действия, предаде Ройтерс. Много сенатори и членове на Камарата на представителите отправиха обвинения към Иран. Те обаче се отнесоха сдържано към възможността за американски военни действия, особено преди да имат пълна яснота за извършителя на атаките, посочва Ройтерс.