Посещението на Джон Болтън в Беларус притесни Кремъл

Александър Лукашенко и Джон Болтън

 

Посещението на съветника по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп – Джон Болтън, предизвика сериозно безпокойство в Кремъл, заявяват политически анализатори пред световните медии. „Това изненадващо посещение е извънредно силно послание към Кремъл“, коментира Хедър Конли, директор на проекта „Европа“ в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Според него това може да осуети евентуални планове на руския президент Владимир Путин по отношение на бившия сателит на Москва

Това е първото посещение на високопоставен американски служител от ранга на Болтън, който идва в Минск от десетилетия. Отношенията между САЩ и Беларус Съединените щати и Беларус са влошени от години, достигайки пика си през 2008 г., когато беларуският президент Александър Лукашенко, ядосан от американските санкции заради недемократичните му избори и репресии над протестиращи, изгони 10 американски дипломати. Администрацията на Тръмп разшири тези санкции през 2019 г., като включи ограничения срещу самия Лукашенко. Това не попречи на Болтън да проведе „неочаквано“ продължителна среща с него. Разговорите са продължили 2 часа и 15 минути. Лукашенко е заявил на Болтън, че вече трябва да се затвори лошата страница в отношенията между двете държави. Болтън от своя страна призна, че не са стигнали до конкретни решения, но тази среща дава основа за бъдещи партньорства. Съветникът по национална сигурност Джон Болтън заяви пред репортери след срещата: „В САЩ знаем какво означава суверенитет. Той се крие в „Ние, хората“, първите три думи от нашата Конституция.“

Разбира се, Лукашенко не е образец на демократ; той просто се опитва да балансира между западните демокрации и Русия, за да запази собствения си режим. Но има сериозни признаци, че Минск сериозно се тревожи относно намеренията на Кремъл след анексирането на Крим и нахлуването в Източна Украйна. „2014 г. не беше само драматичен момент за Украйна, тя изпрати смразяващо послание до Беларус, до Казахстан, до всички бивши съветски републики, че Русия не признава ничий суверенитет“, коментират западни анализатори.

През март белоруското Министерство на външните работи обвини руски дипломат, че се отнася към страната като към "федерален окръг", а не към суверенна държава. Самият  Лукашенко обяви през декември миналата година, че вече няма да нарича Русия като "братска държава", защото "очевидно на власт са дошли нови хора, за които това понятие е неприемливо".

Това е остро предупреждение за управляващата върхушка в Кремъл. Особено на фона на информациите, че Путин се стреми към официален съюз с бившия съветски сателит. Политиката на руския президент е да се заиграва с културните и етническите връзки за поддържане на политическо влияние в бившето съветско пространство, подчертават политически наблюдатели.