Фейсбук чисти руски страници за дезинформация

Фейсбук чисти руски страници с дезинформация

 

97 страници, групи и акаунти, свързани с Русия, са били премахнати от Фейсбук. За това съобщават представители на компанията в официалния блог на социалната мрежа. Същите мерки са били приложени и в Инстаграм.

Според представителите на Фейсбук изтритите страници и акаунти са показвали „неадекватно поведение“. Специалистите на компанията са идентифицирали две групи с руски произход, които създавали профили с подвеждащо съдържание. От Фейсбук не разкриват повече подробности за чистката. Още през януари тази година обаче вицепрезидентът на технологичния гигант Ник Клег, който е бивш вицепремиер на Великобритания, заяви, че компанията разработва специални инструменти срещу фалшивите новини. По думите му тези мерки ще "направят политическото рекламиране във Фейсбук по-прозрачно". Той добави, че новите мерки срещу фалшивите новини ще бъдат активни след края на март.

През последните години Фейсбук отнесе много критики, че платформата е използвана за разпространение на дезинформация, включително и на президентските избори в САЩ през 2016 г.

 

 

Тагове