ЕС иска от Лондон до одобри сделката за Брекзит до 12 април

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер обявяват ултиматума до Лондон да одобри сделката за Брекзит до 12 април

 

ЕС даде срок на британския парламент да одобри споразумението за напускане до 12 април. Това стана ясно след срещата на върха на страните-членки на ЕС в Брюксел в четвъртък. Решението бе обявено на пресконференция от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на ЕК Жан-Клод Юнкер.

До 12 април всички варианти на Брекзит са възможни, подчертават лидерите на ЕС, като допълват, че Евросъюзют продължава да се готви за напускането на Великобритания без споразумение. Предоговаряне обаче няма да има, категорични са евролидерите.

Така британският парламент има възможност за трето гласуване на сделката, договорена от премиера Тереза Мей, след като вече на два пъти тя бе отхвърлена, при това с внушително мнозинство. Ако депутатите в Лондон я отхвърлят за трети път, до 12 април те трябва да обявят какво възнамеряват да правят. Ако пък я одобрят, Великобритания ще получи нов срок за напускане – до 22 май. Друго отлагане не е възможно, още повече, че Лондон вече обяви, че няма да насрочва избори за европарламент.

Междувременно проучване на германската фондация "Бертелсман" изчислява загубите на страните-членки на ЕС при напускане на Великобритания без сделка. Данните сочат, че България ще губи 111 милиона евро годишно, а при сделка загубите на нашата страна ще са 61 млн. евро.

Самата Великобритания обаче ще губи по 57.3 млрд. евро на година, а на ЕС като цяло – 40.4 млрд. евро. Най-засегнати от Брекзит без сделка според проучването ще са Германия – 9.5 млрд. и Франция – 7.73 млрд. евро.

В проучването са анализирани данни за световните търговски потоци, на тяхна база са прогнозирани последиците от Брекзит. Загубите са изразени в брутен вътрешен продукт на година и на глава от населението и се обясняват с митата и намалената конкурентоспособност в ЕС.

 

Тагове